De Drie Torens C - Son en Breugel A

Op maandagavond 4 december 2017 heeft ons avondteam in de NBSB-avondcompetitie een uitwedstrijd gespeeld tegen De Drie Torens C uit Tilburg. We speelden in hun bekende locatie het Theseus. We wonnen de wedstrijd met 2½ - 1½. Het was de tweede wedstrijd die we wonnen dit seizoen. Daardoor hebben we nu na 4 speelronden 4 wedstrijdpunten en staan we 3e in poule D2 achter De Vughtse Toren A.

Het was nog even spannend of we wel met 4 mensen zouden spelen in Tilburg. Pieter ging op eigen gelegenheid naar Tilburg en Kristian, Dion en Peter zouden om kwart voor zeven bij de Bongerd komen om van daar uit met de auto van Kristian naar Tilburg te rijden. Maar Peter was er niet om kwart voor zeven en vijf minuten later ook nog niet . Dus maar gebeld met Peter, een aantal keren. We kregen hem uiteindelijk gelukkig aan de telefoon! Hij was in slaap gevallen......Er werd besloten dat Peter met trein en bus naar het Theseus zou gaan. Hij zou daar dan om ongeveer half negen aankomen. Een half uur te laat maar nog wel een beetje redelijk.  Peter moest met wit spelen op bord 3. Maar om half negen was Peter er nog niet.... De klok werd gestart. Net voor negen uur kwam Peter binnen! De trein had een kwartier oponthoud gehad in Boxtel en daardoor miste hij de aansluitende bus in Tilburg. Maar wat gebeurde ? Peter won zijn partij!  Heel mooi gedaan van Peter! Zijn tegenstander, die 154 ratingpunten meer had dan Peter,  (1334 tegen 1488)  had daar na afloop best wel een beetje moeite mee.

Op bord 1 speelde Kristian, met rating 1726, tegen Umar Rage met een rating van 1349. Umar speelde beter dan je op grond van zijn rating zou verwachten. Hij verraste Kristian al meteen  op de eerste zet door e4 van Kristian te beantwoorden met b6.  Een zeldzame reactie op e4. Wel bekend als opening : B00.  Na 32 zetten heeft zwart volgens analyseprogramma Fritz een winnende stelling bereikt. Maar er zijn nog wel veel stukken en pionnen op het bord. Kristian verdedigde zich in het vervolg van de partij, die nog 60 zetten zou duren prima en hardnekkig en zijn tegenstander deed op verschillende momenten minder sterke zetten. Daardoor sleepte Kristian er uiteindelijk een welverdiende remise uit en die betekende voor het hele team de winst van wedstrijd:  2½ - 1½.

Want inmiddels waren de partijen van Dion en Pieter al afgelopen. Dion had op bord 2 met zwart vrijwel de hele partij een betere stelling dan zijn tegenstander Andries Holmer. Zeker vanaf zet 21 toen wit ten onrechte zijn dame ruilde tegen een paard en toren van Dion. Die kreeg toen groot voordeel en speelde dat tot de laatste zet 45, goed uit. Pieter, op bord 4 met zwart tegen Wim van der Velden (1406), had zijn dag niet . Na een vermoeiend weekend koos hij voor het Konings-Indisch als verdediging tegen d4. Vroeg stuk verlies na een rekenfout zorgde voor een onoverbrugbaar verschil. Door taai verdedigen wist hij de partij nog te rekken tot 60 zetten maar verlies was onvermijdelijk. Het enige voordeel was dat hij op tijd naar huis kon.

Op donderdagavond 25 januari  spelen we thuis de vijfde ronde in de avondcompetitie . En niet zomaar een ronde!  Want we spelen dan tegen het absolute topteam van onze poule : De Vughtse Toren A .  Die hebben, tot nu toe, nog alles gewonnen !  Elke partij die ze speelden !

Dion van Bragt ,

teamleider Son en Breugel A .